Baksev Tarihçe

Uzun yıllar boyunca sanatı el üstünde tutmuş bir köyün içinden:

 

Bademler köyü ve onların sanat sevgisini güçlendiren ve zenginleştiren deneyimler sunmak isteyen bu sanat köyü; gelişmeyi ve deneyimlemeyi esas alarak kurulmaktadır. Bademler Köyü’nün içinde yer alan Sanat köyünde Musa Baran Çocuk Oyuncakları ve Sabiha Tansuğ Etnografya Sergisi, restoranlar, kafeler, atölyeler ve konaklama alanları yer almaktadır. Sabiha Tansuğ’un kültürel mirasımızı yarınlara ulaştırmak için oluşturduğu olağanüstü koleksiyonu ile Anadolu kültürü hakkında bilgi vermek ve Musa Baran’ın geçmişten bugüne kadar taşıdığı çocuk oyuncaklarının kültürel ve zamansız yolculuğunu deneyimleyerek yaşatmayı hedeflemektedir.

Konaklamak veya ziyaret etmek isteyen insanlara bir dizi atölye ve programlar sunan bu köy; misafirlerini konakladıkları süre boyunca sanatla ve doğayla iç içe yaşatmayı planlamaktadır. Bademler Sanat Köyü; profesyonel ve Bademler Köyü Kültür Sanat Derneği oyuncuları tarafından yürütülen tiyatro gibi gösteri sanatlarından baskı resim gibi güzel sanatlara, pastacılık gibi mutfak sanatlarına kadar çeşitli sanat atölyelerine ev sahipliği yapıyor. Özel programlar aracılığıyla, misafirlere keyifli zaman geçirmeyi ve herkeste sanat bilinci oluşturmayı hedefliyor. Sanatçı olsun ya da olmasın, benzer düşünen yaratıcı insanları sanatlarını keşfetmelerine, kutlamalarına ve yaymalarına yardımcı olmak için bir araya getirmektedir

Bademler Yerel Tarih

Bademler, İzmir’in batısında Güzelbahçe ve Seferihisar ilçeleri arasındaki boğazın tam ortasında yer alır. Karayolunun batısındaki bir tepe üzerinde yer alan köy, İzmir’e 35, Seferihisar’a 10 ve Urla’ya 9 km. uzaklıktadır. En yakın köyler ise Turgut, Düzce (Hereke), Ulamış, İhsaniye, Ovacık, Çamlı, Gölcük ve Gödence’dir.Yaklaşık 2000 nüfusa sahip köyün yerleşim tarihçesi hakkında bir hikaye anlatılır...

 

1825 yılına kadar göçebe olarak yaşayan ve yaptıkları işten dolayı Tahtacı olarak nitelendirilen topluluklar, Osmanlı tarafından yerleşik düzene geçmeye zorlanır. Kızıldağ ve çevresindeki köyler için odun biçen ve tahta eşya yapan aşiretler, zamanla en yakın köylere inerler. Böylece Narlıdere merkez olmak üzere, çevresinde Güzelbahçe Yaka mahallesi, Uzundere, Naldöken ve Cumaovası Barbaros mahallesi ve Bademler kurulmuş olur.

Bademler çevresine gelen ilk aileleler, önce Ulamış köyüne yakın bir tepeye yerleşir. Ulamışlı Mestan Ağa köyün şimdiki yerini işaret ederek, yerleşim için daha uygun olduğunu belirtir. Aileler 12 çadırla bu tepeye yerleşir. Buradaki birkaç badem ağacı nedeniyle bundan sonra bu tepe “Bademler” olarak anılacaktır.

Uzun yıllar zeytin, bağcılık ve tütün tarımı yapılan köyde, 1962 yılında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde hem yeni iş alanları açılmış hem de Almanya’ya işçi olarak gitme fırsatı doğmuştur. 

 

Bademler Köyü, bir Alevi-Tahtacı-Türkmen köyü olmasından dolayı devamlı laik ve Atatürkçü yönetimlerin, eğitim ve kültür etkinliklerinin yanında olmuştur. 

 

Okuma-yazma oranının % 100 olduğu bu köyde, köy halkı eğitime verdiği önemin karşılığını, yetiştirdiği önemli devlet ve kültür insanları ile fazlasıyla almıştır. Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Mahmut Türkmenoğlu, İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları ve Efes ve Milet Müze Müdürü Arkeolog Dr. Musa Baran, Bademler Köyü’nde yetişen önemli şahsiyetlerdir.

 

Bademler’de, yıllardır İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin bir şubesi vardır. Köyde Sağlık Ocağı, Tarım Teknisyenliği gibi kuruluşların yanı sıra, Kültür ve Sanat Derneği, Avcılar Kulübü, Tahtacı Kültür ve Dayanışma Derneği, Gençlik ve Spor Kulübü de bulunmaktadır.

 

Çağdaş gelişmelere rahatlıkla ayak uyduran Bademler insanı, yine de geleneksel kimliğini korumakta, Antalya Elmalı’daki Abdal Musa, Manisa Turgutlu yakınlarındaki Hamza Baba ve İzmir Urla’daki Samut Baba gibi evliyaları veya köy çevresindeki birçok alanı kutsal saymaktadır.

Sultan Navruz, Hıdırellez, Deniz Bayramı ve Derme Deşirme günü gibi köyde coşku ile kutlanan önemli günler vardır. 

 

Navruz’da ve Hıdırellez’de gençler geceleri geç vakitlere kadar eğlenirler, köy içinde ateş yakar, üstünden atlarlar, kızlı erkekli gruplar halinde bahçelerden sahibinin bilgisi dahilinde meyve araklarlar.

 

Deniz Bayramı her yılın 18-19 Ağustos günleri kutlanır. Bademler’in tüm halkı geçmişte, o sabah bütün işlerini bırakıp atla, arabayla, traktörle hatta yaya olarak denize ulaşırlardı. Günümüzde de kendi araçlarıyla ulaşım sağlamaktadırlar. Deniz Bayramı için gidilen yer, Sığacık Limanı karşısındaki Azmak Koyu’dur. Burada hamur açar, bişi (pişi) yaparlar, kurban keser, yer, içer eğlenirler.