SABİHA TANSUĞ ETNOGRAFYA MÜZESİ

Sabiha Tansuğ, Yunanistan'ın Gümülcine kasabasında Türk bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 1941'de ailesiyle Ege'ye göç etmiş ve ilkokulu farklı farklı kasabalarda okumuştur. Geleneksel kıyafetlere olan ilgisi ilk defa 1943 yılında o dönem devam ettiği okulunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında taktığı “eğribaş “adı verilen yöresel bir başlıkla ortaya çıkmıştır. İzmir Göztepe Kız Sanat Enstitüsü'nde eğitim almış, 1951'de İstanbul'a taşınıp seçkin ailelere elbise dikerek geçimini sağlamıştır.

Yurtdışında birçok ülkeyi gezip giyim kültürlerini incelemiş ve dünya geleneksel kıyafetleri üzerine kendini geliştirmiştir. Köylerde gördüğü düğün çeyiz eşyaları ve giysilerle mukayeseli bir birikim yapmıştır. Gazeteci ve yazar olarak Türk kültürüne dair birikimlerini Pierre Loti Kahvesi'ni Osmanlı kahve kültürüne uygun olarak restore ederek yansıtmıştır. Türkiye’de bir kahvehaneye ilk kez turizm belgesi aldırarak etnograf kimliğini kazanmıştır.

Yaklaşık yarım asırlık çalışmaları sonucunda, "Anadolu Kadın Başlıkları" sergisiyle dikkat çekmiş ve 1970’li yıllarda kullanılan 50 kuruşların üzerine portresi basılmıştır. Halktan biri olarak paraya portresi basılmış ilk kadın olarak tarihe geçmiştir.

Sabiha Tansuğ, Türk kültürünün derinliklerine yolculuk eden bir araştırmacıydı. Geleneksel el sanatları, kıyafetler ve yaşam tarzı üzerine odaklanan çalışmaları Türk kültürünün korunmasına ve tanıtılmasına büyük katkı sağlamıştır. Tansuğ'un titiz araştırmaları ve koleksiyonu kültürel miras değerlerimizi gözler önüne sermektedir.

Müzemiz, Sabiha Tansuğ’un Anadolu topraklarını karış karış gezerek toparlamış olduğu binlerce eserlik koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Sergilenen her eser, geçmişten günümüze uzanan bir hikâyenin parçasıdır.

SABİHA TANSUĞ KİTAPLAR

Ege'de Renklerin Cümbüşü

Ege'de Renklerin Cümbüşü

Sabiha Tansuğ

Anadolu Takılarının Gizemli Gücü

Anadolu Takılarının Gizemli Gücü

Sabiha Tansuğ

Türkmen Giyimi 

Türkmen Giyimi 

 Sabiha Tansuğ

Geleneklerimiz Göreneklerimiz

Geleneklerimiz Göreneklerimiz

Sabiha Tansuğ

Türklerde Çiçek Sevgisi ve

Türklerde Çiçek Sevgisi ve "Sümbülname"

Sabiha Tansuğ